Take a fresh look at your lifestyle.

Ülkeler ve Yemek Kültürleri

0

Yazı İçerisindeki Konular (Konuya Geçmek İçin Okumak İstediğiniz Başlığa Tıklayınız.)

Ülkelerin yemek kültürleri, toplumların etnik ve kültürel yapılarına, coğrafi şartlarından dolayı yetişen ürünlere ve alışkanlıklarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kimi ülkelerin yemek kültürü Türk yemek kültürüne çok uzakken ve tatmakta bile endişe yaşanabilir iken kimi yemek kültürleri de bizdenmiş gibi sevip benimsediğimiz hatta kendi mutfağımıza da rahatlıkla sokabildiğimiz tatları oluşturmaktadır. Özellikle Ege ve Akdeniz ülkelerinin yemeklerinin birçoğu Türk damak zevkine uyum sağlamaktadır. Yunan yemekleri konusunda benzerliklerden dolayı tartışmalar bile çıkmakta, Yunan- Türk ortak yemekleri bulunmaktadır. Bunlar bir kaçı, musakka, baklava, cacık, kuru fasulye gibi sıralanabilir.

Ülkelerin Ünlü Yemekleri

Yunanistan’ın en ünlü yemeklerinden biri Sauvlaki’dir. Yunan şiş kebabı olarak bilinmektedir. En iyi ev yemeklerinden biri de bizdeki musakka ile neredeyse birebir aynı şekilde yapılmaktadır.
İtalyan yemekleri denildiğinde de akla ilk olarak pizza gelmektedir. Pizza İtalya’dan sonra hemen her ülkeye yayılmış bir lezzet olarak artık tüm ülkelerde yenilen bir gıda olmuştur. Tabi ki İtalyan pizzası çeşitli sos ve özellikleri ile her zaman yediğimiz pizzadan daha farklıdır. Ayrıca makarna da yine İtalya’nın en ünlü yemeklerinden biridir. Çeşitli sos ve hamurları ile makarnanın her halini İtalya’da bulabilmek mümkündür.
Hindistan yemekleri çok ayrı bir kültürü ifade eder. Tüm yemeklerinde aşırı baharat kullanımı dikkat çekicidir. Bu nedenle Hindistan’ı ziyaret eden kişilerin bu lezzetleri tatmadan önce iyice düşünmesi ve mide sağlığının çok iyi olması gerekir. Hindistan’da İnek kutsal olduğundan daha çok vejetaryen yemekler yapılmaktadır. Her yemekte Naan ekmeği denilen bir ekmek sunulmaktadır. Ayrıca Hindistan’da her yemekte olmazsa olmazlardan biri pirinçtir.
Fransa da yemek kültürü ise Avrupa’nın genelinde olduğu gibi daha çok hazır yemek tarzında, sulu yemek içermeyen ürünleri içerir. Ancak lezzetleri o kadar iyidir ki bir gurme ülkesi olarak tanımlanabilir. Fransa’nın kahvaltıda vazgeçilmezi Kruvasan ve kahvedir. Bunun yanı sıra diğer öğünlerde kendilerine has ekmekleri, çörekleri, makarnaları ve şekerlemeleri ile farklı lezzetler sunulmaktadır. Fransa’nın en ilginç tatlarından biri de soğan keki ve balık çorbasıdır.
Meksika’nın da çeşitli baharatlı ve acılı sosları ile inanılmaz lezzetleri bulunur. Türkiye’de de bazı restoranlarda bu lezzetler tadıma sunulur. Bu yemeklerin başında Fajita, Taco, Meksika çorbası yer almaktadır. Tortilla ekmekleri de en ünlü yiyeceklerinin başında gelir. En ünlü içkileri ise tekiladır.
Çin mutfağı ise ülkemize de girmiş olup birçok restoran açılmıştır. Dünya’da da birçok yerde Çin yemeklerine rahatlıkla ulaşılabilir. Çin yemekleri denildiğinde akla ilk gelen ürünlerden biri pirinçtir. Bizdeki pilavın aksine yağsız ve tuzsuz olarak lapa şeklinde yenen yemek çeşitleri mevcuttur. Çin mantısı da yine çok beğenilen içeriğinde karides bulunan bir üründür. Pekin ördeği ve çeşitli tavuk yemekleri ile de farklı lezzetler sunmaktadır. Çeşitliliği en fazla olan mutfaklardan biridir.

Türkiye’de Yemek Kültürü

Türkiye yemek kültürü konusunda dünyada önemli yer edinmiş bir ülkedir. Coğrafi çeşitliliği dolayısı ile doğusunda, batısında, kuzeyinde ve güneyinde birbirinden farklı tatta yemeklere ulaşmak mümkündür. Belki de dünyada en çeşitli yemek bulunan ülke olarak bile gösterilebilir. Doğusundaki et yemekleri, kebapları, dönerleri, şerbetli tatlıları, batısında ki zeytinyağlı çeşitleri ile birbirinden güzel tatlara sahiptir.
Türkiye’nin kuzeyinde ki Karadeniz bölgesinin yemek kültürü de başlı başına farklılık göstermektedir. Hamsili pilavı, mısır ekmeği, karalahana sarması gibi birçok çeşidi ile adını duyuran yemekleri vardır. Türkiye’de hemen her şehirde meşhur olan bir yemek bulmak mümkündür. Özellikle Gaziantep yemekleri ile başlı başına bir gurme şehir olarak tanımlanabilir.

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Kabul et