Silah Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Silah bakımı ve temizliği nasıl yapılır yazımızda silah bakımı ve temizliği hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Konuya girmeden bir bilgilendirme yapalım. Silahları mümkün mertebe çocukların, gençlerin ulaşamayacağı yerlere koyalım. Herşeyin telafisi olabilir lakin giden canın telafisi yoktur.
Silah Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır? (Giriş – Bilgi)
Avcılık, başlarda hayatta kalma ve beslenme için olsa da günümüzde daha çok spor ve hobi amaçlı olarak yapılıyor ve insanlığın ilk günlerinden bu yana da varlığını sürdürmektedir. Peki, avlanırken kullandığınız silahların ve aletlerin bakımları ile ne kadar ilgileniyorsunuz?
İster çok sık kullanın isterseniz nadiren, silahlarınızın bakım ve temizliğini hiçbir zaman aksatmamalısınız. Silahınızın güvenli ve uzun ömürlü olması için bakımı büyük önem taşımaktadır. İhmal edildiği takdirde size ve yakınınızdakilere çok ciddi zararlar verebilir.
Avcılık konusunda meraklı ve hevesliyseniz, muhtemelen av silahlarına da ilgi duymaktasınızdır. Bu nedenle silahınızın bakımını yapmak, onunla ilgilenmek bir angarya olmaktan çıkarak keyifli zaman geçirmenizi sağlar. Ayrıca silahınızı yakından tanıma şansınız olur ve her parçayla ayrı ayrı ilgilenirsiniz. Yani bunu eğlenceli hale getirmek tamamen sizin elinizde. Ancak güvenlikten asla ödün vermemeniz gerektiğinizi belirtmek isterim.
Kullanmadan Önce ve Sonra Silah Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Silahınızı kullanmadan önce ve kullandıktan sonra, her defasından temizlemeniz sizin yararınıza.
Bunun yanı sıra, haftalık ve aylık olarak periyodik şekilde silahınızın bakımını yapmanız gerekir. Temizliğe başlamadan önce ilk olarak silahın boş olduğundan emin olun. Yapmanız gereken şey silahın içinde ve dışında kalan, silahınıza zarar verecek tüm artıkları temizlemek olacaktır. Bunun için birtakım malzemelere ihtiyacınız var. Öncelikle bunları temin etmelisiniz. Bu malzemeler: Harbi, temizleyici ve koruyucu yağ, bez ve fırça gibi temizlik ve bakım ürünleridir.
Bütün malzemelerimiz yanımızdaysa, artık silahımızı temizlemeye başlayabiliriz. Temiz bir zemin üzerinde silahı ana parçalarına ayırın, ama dikkat edin ve çok derinlemesine bir sökme işleminden kaçının. Çok fazla yağ kullanmadan, temizliğinizi az miktar ile yapmalısınız. Toz, toprak, yağ, barut parçaları… Silahınızın baş düşmanları olan tüm bu pisliklerden silahınızı arındırmalısınız.
Şarjör ve fişek yataklarını kontrol edip silahı parçalara ayırdıktan sonra, tüm parçaları temiz bir bezle silerek başlayabilirsiniz. Ardından namlu, sürgü, icra yayı ve milini temizleyerek devam edin. Yağ kullandıktan sonra hemen silerek kalıntı bırakmamaya özen gösterin. Silahınızı temizlerken yapacağınız her işlem sizin için ciddi önem taşımaktadır. Bu nedenle yeri geldiğinde işin ustalarından destek almaktan çekinmeyin.
Yalnızca silah değil, bıçakların da her zaman kullanıma hazır durumda olması gerekir.
Kılıfta tutulması ve ihtiyaç duyulmadıkça kılıfından çıkarılmaması en sağlıklısı. Avcılıkta kullanılacağı için bıçaklarınızın paslanmaz çelikten olması büyük önem taşır. Böylece paslanma gibi bir durum söz konusu olmayacağından, olası yaralanmalarda daha az zarar görürsünüz.
Toparlayacak olursak, avcılık konusunda malzemelerinizin ve silahınızın bakımı, onları kullanmayı bilmek kadar önemlidir. Yapacağınız küçük hatalar ya da ihmaller, sizin ve çevrenizdekiler için büyük sorunlar açabilir. Her zaman dikkatli, temkinli ve hazırlıklı olmanız son derece önemli olduğu kadar, hayati önem de taşımaktadır.
Bu yazımızda silah bakımı ve temizliği nasıl yapılır konusunu ele aldık. Daha çok benzer konu için sitemizde avcılık kategorisini ziyaret edebilirsiniz.