Sesteş Kök Nedir?
Yazı İçerisindeki Konular (Konuya Geçmek İçin Okumak İstediğiniz Başlığa Tıklayınız.)
Türkçede kök kavramının alt basamağı olan sesteş kökler vardır. Yazılışları aynı anlamları farklı olan, hem isim olarak hem de fiil olarak kullanılmaktadır. Türkçede kökler ikiye ayrılır.
Herhangi bir kök “-mek / -mak” ekini aldığında cümle anlam oluşturuyorsa fiil köküdür. Bir cümle “-mek/-mak eki almıyor ve aldığında anlam bütünlüğü bozulmuyorsa isim kökü olarak adlandırılır. Sesteş Kök Nedir Bazı kelimeler sesteş köklü kelimeler oldukları için hem isim hem de fiil olarak cümlede kullanılabilirler. sesteş kök örnekleri 10 tane, sesteş kök örnekleri 20 tane sesteş kök örnekleri 50 tane
Bunlara da “Sesteş kök” cümleleri denir. Konuyla ilgi aşağıda birçok örnekler verilmektedir.
Sesteş Kök Nasıl Karıştırılmadan Anlaşılır?
Konuyu basit bir şekilde anlatarak olayın kavranmasını verdiğimiz örnekle anlatmaya çalıştık. Bu örnek anlamanızı oldukça kolaylaştıracaktır. Ağacın dalı veya suya dalmak anlamında kullanılmaktadır. Kullanılan cümlelerin anlamları birbirinden farklı olduğu için bu kökleri sesteş köktür.
Bir diğer örnekte “Bin” örneğidir. Bu kelime bir şeyin üzerine çıkmak, binmek anlamlarını ve sayı olan 1.000’i hatırlatmaktadır.
Bazı kelimeler aynı ama anlamları arasında bir bağlantı olmadığı için, bu kök de sesteş kök kabul edilmektedir. Kullanılan cümleler arasında anlam benzerlikleri bunlar sesteş değil, ortak kök olarak kabul edilmektedir. Örneğin “eski ” kelimesi de eş seslidir ve kelimenin isim ve fiil anlamları bulunmaktadır. Bu kelime için, ortak kök olarak kabul edilir. Bu kökler çok iyi şekilde öğrenilmelidir ve karıştırılmamalıdır. Sesteş kökler genellikle tek heceli köklerdir.
Kullanılan bu sözcüklerin biri ad, biri de eylemlerden oluşur. Aynı sözcüğün yan ve mecaz anlamları sesteş kabul edilmemektedir.
Sesteş Kök Örnekleri
Kaz gelecek yerden, tavuk esirgenmez. Burada kaz bilinen hayvan ismiyle kullanılmıştır. / Define arayanlar buraları kazmış. (fiil) olarak başka anlamda kullanılmaktadır.
Eşine kırmızı bir gül hediye etti. (isim) gül gerçek anlamda kullanılır. / Bilim adamlarına göre gülmek ömrü uzatıyor. (fiil) aynı farklı anlamlarda kullanılmaktadır.
Hiçbir şey yemedim, çok açım. (isim) / Sıcak olursa pencereyi açarsın. (fiil) Bağlantı olmadığı için Sesteş kök olarak kabul edilir.
Arkamdaki kız sınıfımıza yeni geldi. (isim) Kız kelimesi aynı ama çok farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Notlarımı görünce ailem bana kızacak. (fiil)
Saçlarım vitamin eksikliğinden dökülmüş. (isim) / Elindeki parayı yerlere döktü. (fiil) Farklı anlamlara bağlantılı olmayan sesteş kök kelimelerdir.
Sesteş Kök Cümleler
Yüz, bin, dal, geç, kara, kır, sal, kız, dil, kuşak, ocak, yaz, yat, yol, kaz, at, el gibi birçok kelimeler vardır.
Yılanı gören at birden şaha kalktı. (isim) Mutfaktaki pislikleri çöpe at.(Fiil) Sesteş Kök Nedir cümlelerdir.
Al bayrağıma sarılı cansız bedenimi al.(isim) Gül: “Gül.” dedi, bülbüle.(Fiil) sesteş kök cümle.
Kalem böyle yazıma yazılmıştır. (isim) Yazım kışıma uymaz, kışım yazıma (fiil) sesteş kök cümle.
Yanımıza kır saçlı bir ihtiyar geldi.(İsim) Kır bahçesinde piknik yaptık. Sesteş kök cümledir.
Bu yaz çok sıcak (isim) Adresini yaz (Fiil) Sesteş kök cümleler.
Yukarıda ele aldığımız sesteş kök cümlelerindeki mantığı çözdükten sonra, bizim verdiğimiz örnekler üzerinde oynama yapıp yeni cümleler çıkarabilir veya mantık kurularak yeni cümleler oluşturabilirsiniz.
Konuya eklemek istediğiniz sesteş kök cümleleri olursa, aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz. Yoruma attığınız örnek cümle kısa süre içinde konuya dahil edilecektir.