Pusula Nasıl Kullanılır Nelere Dikkat Edilir?
Özellikle vahşi doğada hayatta kalmak için en önemli gereç olarak kullanılan pusula ile gezilen bölgede doğru bir şekilde kullanıldığı takdir de asla kaybolmayacağı bilinir. Pusulanın temel kısımları ve yorumlama öğrenilerek kolay bir şekilde kullanılır.
Öncelikle tüm pusula dizaynları farklı özelliklerde olsa da hepsinde dünyanın manyetik alanına göre kendi kendini yönlendiren basit bir manyetik iğne bulunuyor.
Pusulanın Temel Kısımları Nelerdir
Taban plakası adı verilen, plastik bir kısımda pusula gömülüdür. Taban plakasının pusuladan uzakta ki yönünü gösteren kısım ise seyahat okunun yönüdür.
Manyetik pusula iğnesini içeren kısım ise pusula yatağı olarak bilinir. Döner kapsül, çemberin 360 derece açılarını gösteren eğimi bulunan kadrandır.
Manyetik iğne, pusula yatağında yöne bağlı olarak dönen iğnedir. Yön oku, pusula yatağında manyetik olmayan oktur. Yön çizgileri ise, pusula yatağında bulunan yön oklarına paralel olan çizgilerdir.
Pusula Kullanırken Nelere Dikkat Edilir
Öncelikle en önemlisi pusula doğru bir şekilde tutulmalıdır. Manyetik iğneye bakılarak, kuzeyde bulunmuyor ise dönerek okun kuzeyi göstereceği şekilde hareket edilir. Döner kapsül, manyetik ok ve yön okları gösterene kadar çevrilir ve ilerlenen yön, seyahat yönüne bakılarak bulunur. Eğer seyahat oku N ve E arasında ise bu kuzeydoğu yönünde gidildiği anlamına gelir.
Yön okunda bulunan derece ise yönün hangi derecesinde olduğunuzu belirtir. Pusula kullanılırken eğim farkı da hesaba katılmalıdır. Pusula kullanırken, kerteriz derecesine eğim miktarı eklenerek daha kolay bir kullanım sağlanabilir. Seyahat edilecek bölgenin eğim noktası iyi bilinmelidir.