Öğrenilmiş Çaresizlik Nedir?
Öğrenilmiş Çaresizlik Nedir?
Hayatta hepimizin en az bir kerede olsa kullandığı bir cümledir ‘Ben ne yaparsam yapayım bu işi asla başaramam’. Biz insanlar hayatımız boyunca gerçek hayatta ve okul hayatımızda birçok sınavlardan geçeriz ve bu sınavlar yanı bu zorlu süreçler hep istediğimiz gibi gitmez.
Birçok kez denemeler yaparız çözüm yolları bulmaya çalışırız ama bir çözüme ulaşamadığımızda artık bunu yapmayacağımızı kabullenmişinizdir. Üstünden zaman geçer belki şartlar değişir ama biz artık kabullendik ya asla bu sınavı tekrar olmayız.
İşte tamda burada akıllara gelen sorudur öğrenilmiş çaresizlik nedir?
Hepimiz hayatımız boyunca bir şeyleri defalarca deniyor, deniyor ve yanılıyoruz işte kişinin bir olay ya da olgu karşısında başarısız olduğunu kabullenmesine de öğrenilmiş çaresizlik denir.
Öğrencilik zamanlarımızda özellikle hepimiz bu cümleleri kullanmışızdır ‘ Ne yaparsam yapayım bu öğretmen asla beni sevmeyecek taktı bana ‘ ya da ‘ Ne yaparsam yapayım çalışsam da bu sınavdan yüksek not alamayacağım ‘ örneklerden de anlaşılacağı gibi öğrenilmiş çaresizlik kişinin denemelerinin olumsuz cevaplandığı bir durumu koşulsuzca bir daha denemeyi reddetmesidir.
İlk olarak Ivan Pavlav ’un Klasik koşullanma deneylerinde ortaya attığı bir kavramdır. Kişi çaresizliği öğrendiğinde depresif ve olumsuz bakış açıları ile olaya baktığı için çaresizliği öğrenme olarak tanımlanabilir.
Kaybetmeyi kabullenip öğrenmek insanın yapabileceği birçok başarıyı elinden aldığı gibi düşlerini, hayallerini, özgüvenini yok edip cesaretsizleştiriyor. Kazanmayı bırakın denemeyi daha olayın başında başarısızlığı kabullendiriyor.
Zaman değişir biz değişiriz olay ve olgular değişebilir yılmadan pes etmeden denemeye devam edebilmeli insan eğer kaybetmek bu kadar kolay olsaydı koca İstanbul nasıl kazanılırdı onca başarısız deneme sonunda.