Take a fresh look at your lifestyle.

Lehçe ve Şive Nedir?

0

Yazı İçerisindeki Konular (Konuya Geçmek İçin Okumak İstediğiniz Başlığa Tıklayınız.)

Konuşmak, yazmaktan önce gelir, İnsanların birbirleriyle aralarında anlaşmak için bir konuşma dili bulurlar. Lehçe nedir ve Şive Nedir yazımızda tüm detayları bulabilirsiniz. Bu insanların iletişim kurmaları için kendi aralarında temel araçtır.

Herhangi bir topluluğun iletişim kurmak için bütünleştirdiği ses yığınlarına konuşma dili denir. Konuşma dilleri yazı aşamasına geçmeden kalıcı olamazlar. Konuşma dilini konuşan kimseler tükenince o dil de tükenecektir.  Yazı dili, bir ülkede konuşulan ağızlardan herhangi bir yazılı anlatımlar için kabul ölçüleri standart dil olarak kabul edilmiştir. Yazı dili, konuşmanın harfe dökülmüş şeklidir.

Lehçe ve Şive Yazı Dilinin Özellikleri

  • Her ülkenin yazı dili vardır ve geneli farklıdır. Birden çok konuşma şekli dili olsa da her ülkenin resmi olarak yalnızca bir yazı dili vardır
  • Bir ülkenin resmi dili bir tanedir.
  • Ülkenin her yerinde aynı şekilde yazılır.
  • Konuşma yazmaktan farklı olsa yazım o ülkenin dilinde olur.
  • Her dilin, dil bilgisi kuralları vardır.
  • Kendi içinde kalıplar oluşturulur.
  • Zaman zaman yapay ögeler de bulunur.
  • Anlatımlar biçimsel ve nesneldir. Örneğin “Top” dendiğinde Türkiye’de herkesin aklına ortak imge gelir.
  • Yazı dili kuralları bilimsel, kültürel fark etmez her alanda standart şekilde kullanır.
  • Her yazım dili Terimler içerir ve üretir.
  • Haberleşme yazı diliyle sağlanmaktadır.
  • Devlet işleri gibi her türlü işler yazı diliyle sağlanır.

Lehçe Nedir?

Bir dilin tarihsel, bölgesel, yaşamsal nedenlerden dolayı, yapı ve söz dizimi özellikleriyle değişmesidir. Lehçe ve Şive Nedir? Lehçe Bir anadilin, ses, yapı ve söz dizimi yönlerinden ayrılık gösteren kolları: Anadolu lehçesi, Çuvaş lehçesi, Yakut lehçeleridir.

Bir dilin tarihi, siyasi, sosyal ve kültürel nedenlerle değişlik gösterdiği bölgelerde, zamanla ses yapısı, şekilli ve kelime hazinesi olarak birbirinden farklı şekilde ortaya çıkmaktadır. Türkçenin Anadolu, Azerî, Özbek, Kazak, Kırgız, Türkmen lehçeleri vardır. Lehçe kendi kelime dağarcığı ve grameri olan sözel bir iletişimdir. Ağızda denir aynı zamanda, Lehçeyi konuşan kişilerin sayısı yaşadıkları bölgenin büyüklüğüne göre değişir. Bu yüzden geniş bir bölgede pek çok lehçe konuşulur.

Şive Nedir?

Aksan olarak da bilinen şive, bir dil veya lehçenin daha az konuşma farkları gösteren ve bölgeden bölgeye veya şehirden şehire değişen konuşma kültürüne denir.

Bir dilin kültür düzeylerine göre gösterdiği değişiklikler olarak da adlandırılır. Her dilin kendi bölgelerinde söylendiği farklılıklardır. Şiveler arasındaki değişiklikler temelde ses değişikleri olarak başlanır. Lehçe ve Şive Nedir, Buna göre bilinen şiveler, belirli koşullarda ve dilin herhangi bir döneminde ana dilden ayrılarak, dilinde de kendi içlerinde küçük değişiklikler demektir.

Bunların başlıca ayrımlarını oluşturan küçük konuşma farklılıkları dil kurallarında hiçbir değişime uğramaz sadece bölgede konuşma değişiklikleri görülür. Şiveler, yaşanılan bölgenin özellikleri sebeplerle birbirlerinden çeşitli oranlarda farklılık da gösterirler. Tarz, tavır, üslup, naz, eda olarak tanımlanmıştır. Şive ve ağız aynı anlamlarda kullanılmaktadır. Bazı göreler de ağız bazı göreler de şivedir.

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Kabul et