Koagülasyon Nedir?
Yazı İçerisindeki Konular (Konuya Geçmek İçin Okumak İstediğiniz Başlığa Tıklayınız.)
Vücudun kan dolaşımını düzenli olarak sürdürebilmesi için kullandığı fizyolojik yöntemdir. Koagülasyon Nedir, Kan damarı, en küçük kan hücreleridir. Herhangi bir kan damarı zarar gördüğünde ve kanama başladığında kanamayı durdurmak için pıhtı oluştururlar.
Bu süreçte mekanizmalar kanamayı durdurma ve damarda herhangi bir tıkanıklığa neden olma arasında uygun bir denge ve düzenleyici sisteme ihtiyacı duyarlar. fibrin nedir
Hemostaz sisteminde bozukluk olan kişilerin kanama riski (hemofili) veya istenmeyen pıhtı oluşumu (tromboz) nedeniyle kan damarlarında kanama daha fazla görülür. Kanamaya eğilimli bir hastaya ilk olarak genel pıhtılaşma testleri yapılmaktadır. Rutinde bunlara trombosit sayımının da eklenmesi gereklidir. Cerrahi girişimden önce, hastada hemorajik diyatez (kanamaya yatkınlığı ) varsa, TZ‘ a bakmaya gerek yoktur. Çıkan sonuçlara göre tedavi uygulanmalıdır, yatkınlığı olan hastaları ani müdahale de kişiye göre bulunulmalıdır.
Koagülasyon Sırasında İlk Uygulama
Her hastanın kendi tedavi ve tedaviye yanıt verme süreci vardır. Kan damarı duvarları zarar gördüğü zaman kan damarları kan akışını yavaşlatmak için daralırlar.
Damarın iç duvarındaki pıhtılaşma mekanizması bir sürü olması gereken işlevleri tetikler. Koagülasyon Nedir, Canlanan trombositler kanamayı durdurmak için birbirine yapışırlar (adhezyon) ve damar duvarındaki ilk hemostatik tıkama hücresinin oluşmasına yardımcı olur(agregaysan). Bu oluşumdan sonra damarlardaki kanamalar yavaşlatarak duydurur, koangülasyon hasar gören damarlar onarılır.
Pıhtılaşma (koagülasyon), çok sayıda diğer pıhtılaşma faktörünün devreye girmesinden sonra bir ortaya çıkan bir fibrin ağının oluşturulur. Fibrin ağı ve hemostatik tıkamadan sonra kanamayı durdurmak için sağlam bir çözüm oluşturur ve vücuda kan damarını onarması yapılır. Koagülasyon faktörleri, çoğunlukla karaciğer tarafından üretilirler. Kan pıhtılaşmasını etkileyen birçok protein keşfedilmiştir ve eskisi gibi sayı değil isimler verilmeye başlanmıştır. Kanamayı durdurmak için katı bir pıhtı haline gelen bir ağ oluşturur.
Trombosit, kanın pıhtılaşmasında en önemli rolü olan disk şeklindeki bir elementtir. Bunların hepsinin birleşmesiyle de, hasarlanan damar duvarında trombosit tıkacı oluşturulmuş olur. (Sekonder) Hemostaz (insoluble fibrin oluşumu): Faktör XIII (fibrini stabilize edici faktör); fibrin monom erlerini, fibrin polimerlerine çevirerek pıhtıyı düzenli hale getirir ve buna da insoluble fibrin denir. Bu süreçteki pıhtı oluşmasıdır. Bu olayın gerçekleşmesinde; plazma koagülasyon (pıhtılaşma) faktörlerine, fosfolipid yüzeye (trombositler) ve kalsiyuma ihtiyaç duyulmaktadır.
Koagülasyon Tedavi Yöntemleri
Koangülasyon kan tahlili vücuttaki hastalık referans aralıkları sıralamasına bakılarak hastalığın teşhisi ek olarak yapılan kan tahlilleriyle belirlenmektedir.
Tedavi anlık tedavilerdir. Koagülasyon Nedir, Kanama sırasında belirli dozlarda uygulanan pıhtılaştırma dozları verilerek pıhtılaşma sağlanır. Belirli aralıklarla tekrarlanması gereken kan tahlilleriyle koagülasyon seviyelerine bakılmalıdır. Bu seviyelere uygun tedavide doz verilmelidir. Koagülasyon seviyeleri düşük olan kişilerde cerrahi uygulamalar çok iyi şekilde ayarlanmalı ve ameliyat sırasında fazla kanama yaşandığında damarların şoka girmesi en iyi şekilde önlenmelidir.
Kana riski az ya da çok olan ameliyatlarda hasta uygun dozda verilerek aşırı kanama durdurulmalıdır. Aksi halde pıhtılaşma olmadığı için fazla kan kaybından hasta kaybedilebilir.