Take a fresh look at your lifestyle.

İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Alınır?

0

Yazı İçerisindeki Konular (Konuya Geçmek İçin Okumak İstediğiniz Başlığa Tıklayınız.)

İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Alınır? Bilindiği işsizlik maaşı, çalıştığı bir işten ayrılmak zorunda kalan veya herhangi bir sebepten dolayı işini kaybedenlerin yararlanmakta olduğu bir maaş sistemidir. İşlerini kaybeden bireyler, çeşitli raporları detaylı olarak sunması halinde ilk 10 aya kadar asgari ücretin %80’lik kısmını maaş olarak alabiliyor.

Fakat çeşitli kandırmaların ya da illegal yolların aktif olmaması için, bu maaşın alınması bir kaç zorlu süreci birlikte getiriyor. Devletin maaşı vermek için istediği raporlar ve detaylı belgeler, bir kaç onaydan sonra tamamen aktif ediliyor.

Bu denli yararlı bir maaştan, toplumda yer alan birçok işsiz birey faydalanıyor.  İşsizlik maaşının kattığı olanaklar, bireyin bütçesinin bir süre sarsılmasını engelliyor. İşsizlik maaşının tam olarak temelinde, verilen teminattan daha çok bireyin bütçe açığı vermemesi yatıyor. Yaklaşık 3 yılı aşkın bir süredir bu maaş bir çok işsiz bireye verilmekte ve hatta olumlu sonuçlar bile alınmaktadır. Fakat yeni gelen düzenleme ile beraber, işsizlik maaşlarında ufak da olsa bazı değişiklikler yapılmış ve kamuoyuna detaylı olarak duyurulmuştur.

Yeni Dönem İşsizlik Maaşları

Artık işsizlik maaşı almak isteyen işsiz bireyler, 10 aya kadar asgari ücretin %80’i kadar işsizlik maaşı almaya sorunsuz olarak devam edecek. Fakat diğer aylarda bu ücret %60’a kadar düşürülecek. Kısa bir örnek ile 10 aya kadar sorun olmadan maaşını problemsiz çeken bireyler artık 11. aydan sonra maaşını %60 üzerinden hesaplanmış bir şekilde çekecekler. Böylece dönem uzadıkça, verilen ücret de ters orantılı şekilde düşme gösterecek.

İşsizlik Maaşı Şartları

  • İşsizlik sigortası kapsamında, bir iş yerinde çalışan bireyler, istek, yetenek ve sağlık yeterliliklerine olmasına rağmen kendi istek ve kusuru ile işini kaybettiyse,
  • Hizmet akdinin fesih tarihinden daha önce son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üc sene içerisinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primini ödemiş olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde mutlaka başvuruda bulunmalıdır. Başvuruda gecikilmesi halinde geçen her bir gün için, ödemeden hiçbir şekilde faydalanılamaz.

Bu şartların sağlanması halinde işsizlik maaşından yararlanılmaktadır.

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;

  • 600 gün sigortalı olarak çalışmasına devam edip sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsiz bireylere 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak aktif çalışıp, işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsiz bireylere 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışmasına devam etmiş olup, işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,süre ile işsizlik maaşını almaya hak kazanırlar.

Gerekli Evraklar Nelerdir?

Öncelikli olarak T.C kimlik kartınız ile beraber , işten ayrılma bildirgesi ile beraber İŞKUR’a gidilir. ( Bu belge çalışmakta olunan firmalar tarafından verilir. Yani firma yetkilisi tarafından almalısınız) Yalnızca bu iki belgeyi hazırlamanızın ardından işten ayrıldıktan 30 gün içinde bağlı bulunduğunuz İŞKUR il müdürlüğüne hazırlanan belgelerin teslim edilmesi gerekiyor.

Fakat yapılan yeni bir güncelleme ile beraber, artık İŞKUR’a gitmenize  hiçbir şekilde gerek kalmadı Yapılan altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından www.iskur.gov.tr adresine TC numaranız ile kayıt oluyorsunuz ve bu site üzerinden başvurular alınıyor.

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Kabul et