Hipster Nedir ve Kime Denir
Yazı İçerisindeki Konular (Konuya Geçmek İçin Okumak İstediğiniz Başlığa Tıklayınız.)
Sık sık duyduğumuz hipster nedir, hipster tam olarak kimlere deniyor, bu yazımızda ele alacağız. Düzgün kesilmiş sakallar, klas takım elbiseler ve çekici bakışlar “hipster” demek mi oluyor? Ne kadar kelime anlamı yenilikçi olsa da nostalji severler diyebiliriz.
Hipster ve Hippiler
Arkadaş öncelikle hipster ve hippiler aynı akımlardan etkilenmemiştir. Hippiler, 20. yy ortalarında oldukça tanınmışlardır. Genel olarak onları “bunlar her şeye karşı çıkanlar” diye tanıyoruz. Evlenme gibi toplumsal olarak kabullendiğimiz şeylere karşılar ve çadırda yaşarlardı.
Avrupa’da bu hareket baskılar ile yasaklanmıştı fakat Amerika çeşitli strajileri ile yasaklamak yerine Hippileri şehir dışında yaşamalarına ve kendi tarzları, müzikleri ile var olmalarını destekledi.
Belli bir sonra ise ne oldu? Hippilerin giyim tarzları, müzikleri, yaşam tarzları yaygınlaştı ve dünyada bir akım -moda- haline geldi. Böylece de Hippiler var olan kapitalist sisteme eklenmeye (bazılarına göre topluma kazandırılmaya) başlamışlardı. Böylece muhalif yapılar ortadan kaldı.
Hippiler Türkiye’de aktiflerdi ve bazı bölgelerde toplanma yerleri vardı. Kendilerine “Çiçek Çocuklar” diyorlardı fakat günümüzde bizler onları Hippiler olarak tanıyoruz.
Hippiler şimdi kapalizmde Hipsterlar mı oldu? Tüketen ve moda ikonaları?
Hipster Tarzı – Hipster Kime Denir?
Hipster olmak için zayıf olmak sanırım bir şart. Zayıflıktan ziyade fit bir vücut. O dar takım elbiseler giyilince jilet gibi görünecek. Farklı olmak için zayıflıyoruz. Fit bir vücuda sahip oluyoruz. Hipsterlar genel olarak aykırılıklardan yanadır. Örnek olarak bir çok beyaz yakanın yapamayacağı özgürlükte işlerde çalıştıkları aşikar, çünkü o kocaman sakalları hangi patron kabul eder ki?
Klasik giyim ile spor giyim arasında kalmışlardır. Kıyafetlerinde renk seçimleri önemlidir. Genellikle klasik giyim tarzına konfor yarattıkları görülmektedir. Uzun ve temiz saçlar, uzun, düzenli sakallar. Klasik gömlek, kravat ve üzerine kazak. Biraz baktığımızda İskandinav esintisi görebiliyoruz.
Klasik ve Retro Yaşam Tarzları
Klasik giyimlerin altında ise mutlaka bir bot görebiliyoruz. Geniş alınlarını saklamaktan hiç çekinmeyerek saçlarını ya yukarı yada arkaya atıyorlar. Dar pantalonlar belki botun içine koyulabilir. Tütün içdiklerini görmedik değil, sahi nasıl içiyorlar o tütünleri bu beyfendiler? Sosyal medyayı nasıl kullanıyor? Öyle çek fotoğrafı koy olayı yok. Biraz tumblr tarzı fotoğraflar diyebiliriz. Nostalji sever bu arkadaşlar sanatsal fotoğraf çekmeye çalışıyorlar, bir çoğu hüsran olsa bile yılmadan devam ediyorlar.
Arabaları bizim vosvoslardan hallice olabiliyor. Gezmeyi severler, bol bol fotoğraf çekerler, sakallar ön plandadır her daim. Beyaz yakalı gibi ingilizce kelimeleri araya sıkıştırırlar fakat eski ve felsefik kelimelerden de uzak durmazlar, cümle aralarına bol bol serpiştirler. Özgür olduklarını söylerler, müzik ve film zevkleri de daha çok bağımsız, sanatsal filmlerdir. Marka logolarından nefret ederler. Nedense hardal rengi ve turuncu rengi severler. Turuncusuz yaşamaz, ölürler.
Bıyık severler. Kareli, oduncu gömleklerini severler, arada giyerler ve fotoğraf çekilirler. Gözlük seçimleri de her zaman farklılıktan yanadırlar. Büyük güneş gözlükleri ve numarasız gözlükler takarlar. Sanat tarihçileri, güzel sanatlar okuyanlar bu akıma evrildiği gözlemlenmiştir.
Geyik severler. Şapkalarında, gömleklerinde, çantalarında, çorapların ve bir çok eşyalarında geyik figürü mutlaka bulunur. Baykuşta bazen kullanabiliyorlar. Analog fotoğraf makineleri, günümüzde şipşak fotoğraf makineleri kullanabilirler.
Ne kadar entelektüel olarak görünseler de bir çoğu öyle değildir. Kitaplar yatıp, kitaplarla kalkmazlar. Hipster olacağım diye bir şey yoktur, bu gözle görülen fakat tam tanımlanamayan bir moda akımıdır. Felsefi veya ideolojik bir yanı yoktur,
Bisiklet de severler, çünkü onlar doğanın kirlenmesine de karşıdırlar. Yenilikçi akımlara karşı yumuşaktırlar. Gerekirse babet çorapta giyerler (Bir şartla! Geyikli babet olursa).
Kısacası özgür ruhlu, sanatsever, doğayı seven, kahveyi seven ve özgür bir yaşam için giyim-kuşam tarzını yaşamına entegre ederek renkli bir yaşam umut eden genç kitledir, Hipsterlar. Sadece giyim-kuşam ile değil yaşam tarzınız ile de Hipster olmaya adaysınız. Sadece sakal-bıyık bırakarak Hipster olunmaz. Bunun için daha derinlere inmek gerekebilir, mesela sanatla ilgilenerek yaşamınızdaki renkleri daha renkli yapabilirsiniz.
Hippi ile Hipster maalesef aynı kavramlar değildir, Hippi olmak için felsefi açıdan gelişim, düşünce açısından aykırılıklara yönelmeniz gerekebilir. Sağlıcakla kalın, bir gün herkes Hipster olacaktır 🙂