Take a fresh look at your lifestyle.

George Boole Kimdir?

0

Yazı İçerisindeki Konular (Konuya Geçmek İçin Okumak İstediğiniz Başlığa Tıklayınız.)

Dünyayı dijital ortam ile tanıştıran ve dijital yani bilgisayar biliminin babası olarak kabul edilir. Yaptığı çalışmalar ve eserler ile bu aldığı unvanın ne kadar doğru olduğunu kanıtlamıştır. Geçtiğimiz senelerde 2015 yılında George Boole’un 200. doğum günü olması sebebi ile Google Boole’u unutmayıp özel bir Doodle dahi hazırlamıştı.

George Boole Hayatı 

1815 – George Boole Doğdu

Geroge Boole 2 Kasım 1815 yılında İngilitere’nin Lincoln şehrinde doğdu ve ayakkabıcı olan John Boole’un ve hizmetçi olarak çalışan annesi Mary Ann’in ilk çocuğuydu.

Babasının Silver Street’de bulunan ayakkabıcı dükkanı bir gelir sağlıyordu ancak ailenin durumu orta halli sayılabilecek şekildeydi.

1818 – Geoge Boole’un Ailesi Genişledi

1818 yılında kız kardeşi Mary Ann doğdu ve onu 1819’da William 1821’de ise Charles takip etti.

1820 – İlk Başarılar Başladı

J0hn Boole büyük bir tutku ile bilim ile ilgilendi ve ailenin ilk matematik öğretmeni oldu. Ayrıca oğlunun akademik ilerleyişini destekledi.

Baba ve oğul birlikte çalışarak matematiği kullanıp kameralar,mikroskoplar ve teleskoplar icat etti.

Geoge Boole ticaret ile uğraşan kişilerin çocuklarının gittiği ekonomi okuluna gitti. Bu okul George’un ailesinin karşılayabileceği en iyi okuldu. Okuldaki öğretmenlerin bilgileri George’un azmine ve hırsına tam yeterli gelmiyordu ve George daha fazla öğrenmek istediği için babası onu ayrıca Latince öğrenmesi için ekstra ders almasını sağladı.

1829 – Genç Yetenek

Latince’de ustalaştıktan sonra George kendisi Klasik Yunanca’yı öğrenmeye başladı.

Daha 14 yaşındayken yerel olarak yayımlanan Ode to the Spring adlı şiiri Latince’ye çevirdi. Bu başarısının ardından Geoge kendisini önce Fransızca ve Almanca ardından İtalyanca öğrenmeye adadı.

1830 – Matematikte Ustalaştı

1831 yılında Booole matematik üzerine hırslı bir şekilde çalışmaya başladı. Üstelik matematik üzerine olan çalışmalarını kendi başına yaptı ve matematiği öğrenmeye başladı.

Lacroix, Langrange ve Laplace tarafından yazılmış ileri seviye Fransızca matematik metinlerini okudu. Isaac Newton’un mükemmel çalışması olan Principia Mathematica adlı çalışmasının üzerine yoğunlaştı ve uzmanlaştı.

1831 – Ailesine Destek Vermeye Başladı

Babası ayakkabıcı dükkanında zor günler geçiriyordu ve durumlar hiç de iyi değildi.

Ailesine yardım etmek zorunda olan daha 16 yaşındaki Boole kilisede kariyer yapma düşüncesini bir kenara bırakarak asistan öğretmen oldu.

1834 – Mekanik Enstitüsü

Boole  gelişmiş bir eğitim merkezinin önde gelen isimlerinden biri haline geldi.

Uzun yıllar boyunca sınıfların başkanı seçildi ve matematik, bilim ve sanat alanında ücretsiz eğitimler sağladı. Eğitim alanında kendini günden güne duyurmaya başlayan Boole şimdiden dikkat çekmeye başlamıştı.

1835 – İlk Halka Açık Ders

Geroge Isaac Newton çalışması olan the Genius and Discoveries üzerine bir ders anlatır.

Geniş kitleye sahip olan izleyiciyi enstitünün ve halkın önde gelenleri oluşturuyordu. Dersi sunduğu yıldan sonra George’un dersi basıldı ve Lincoln’de satıldı. Bu basılan dersin kopyaları London’a kadar ulaştı.

1838 – Seçkin Bir Rehber

George Boole’un çalışmaları 1833’den beri Mekanik Enstitüsü’nün başkanı olan Sir Edward ffrench Bromhead FRS tarafından desklendi.

Bromhead Lincoln’un yakınındaki Thurlby Hall’da güzel bir kütüphaneye sahipti. Geoge’a ileri seviye matematik metinlerini alması için izin verdi ve Boole’un araştırmaları hakkında yorumlar yaptı.

1840 – Finansal Düzenini Kurar

Geoge Boole yaşamını daha iyi bir standarda sokması gerektiğini fark eder ve bunu yapmak için kendi okulunu açmasını gerektiğini fark eder.

George Potter’s Gate’de genç erkekler için yatılı bir okul açar. Açtığı bu okulda ailesi de yönetim ve öğretimde desteklerini sunar.

1841 – İlk Yayınlar

Boole Analitik Dönüşümler Teorisi üzerine Cambridge Matematik Dergisi’nde ilk araştırmasını yayımladı.

Bu yıldan sonra, matematiğe eskiden “Doğrusal Dönüşümlerin Genel Teorisinin Sergilenmesi” olarak bilinen, şuan “Değişken Teori” olarak adlandırılan yeni bir dal eklenmesini sağladı. Cambridge Matematik dergisinde tam olarak 24 sayfa yazıları yer aldı.

1844 – Matematik İçin Kraliyet Madalyası Aldı

Boole’un “Genel Metod Analizi” üzerine en ünlü makalelerinden bir tanesi Royal Society’s Philosophical Transactions’da yayımlandı. Bu makalesinde Geoge “Sınıfların cebirini” tanıttı.

Bu makalesi sayesinde matematik üzerine çalışmalarından dolayı Kraliyet Madalyası ile ödüllendirildi.

1845 – Halka Sunum

Boole Cambridge’de Bilim Geliştirme İngiliz Birliği’nin Yıllık Toplantısına “Laplace’ın Denklemi” hakkında yazdığı makalesini yayınladı.

1847 – İlk Kitabı

George’un “Mantığın Matematiksel Analizi” adlı eseri yeni düşünceler, yeni buluşlar için zemin hazırladı.

Bu kitabında George matematiksel yaklaşımın mantığa uygulanabileceğini, ayrıca matematiksel sembollerin kümeleri, nesneleri simgeleyebileceği “sembolik mantığı” anlattı ve sembollerin matematiği manipüle ettiğini gösterdi.

1848 – Babasının Vefatı

1777 yılında doğmuş olan babası 1848 yılının Aralık ayında uzun süren bir hastalık sonucunda öldü.

1849 – Profesör Olarak Atandı

George önde gelen matematikçilerin de referansları ile 1846 yılında profesörlük başvurusunda bulundu. Uzun bir gecikmenin ardından – Büyük Açlık sebebi ile – Queen’s College Cork ‘a matematik profesörü olarak atandı.

Geoge’un bu ataması ona yeni finansal özgürlük ve güven duyusunu tazeleme imkanı verdi. Başarılı bir eğitim görevlisi olan George sembolik mantık üzerine araştırmalarına da devam etti.

1851 – Bilim Dekanı

1851 yılında Sanat Fakültesi’nin dekanı olarak seçildi. Başarılı bir yönetici olan George Boole ikinci dönem seçimlerde tekrar dekan olarak seçildi.

1854 – Boole’un Eserleri

Boole sembolik mantık düşüncesini genişletip yeni keşiflere yol açarak olasılığın doğmasını sağlayan Düşünce Kanunlarının İncelenmesi’ni yayımladı.

1859’da olasılık, mantık , operatör teorisini araştırmaya ve keşfetmeye devam ederken, ilk aşkı olan difransiyel hesaplama konusuna geri döner. A Treatise on Differential Equations adında mükemmel bir kitap yazar. Bu kitap halen daha öğrenciler için öğretimde kullanılan kaynaklardan bir tanesidir.

1860 yılında yaptığı çalışmaları baştan değerlendirir ve “Sonlu Farkla Hesabı” üzerine bir kitap yazar. Fark denklemlerini keşfeden Boole aynı zamanda ayrık matematiğin gittikçe önem kazanacağını da düşünür.

1857 – Kraliyet Cemiyeti Üyesi

Kelland, Kelvin, Tyndall, Graves, Cayley ve onu öneren jeolog Joseph Jukes  gibi önemli isimlerin kabulünü desteklemesiyle Boole matematik üzerine yapmış olduğu çalışmaları ve kendi itibarını teyit eden kraliyet üyeliğine seçilir

1864 – Ölümü

Erken bir yaşta trajik bir şekilde 8 Aralık 1864 tarihinde George Boole hayatını kaybetti.

Koleje giderken fırtınaya yakalanır ve oldukça ıslanır. Islak ve kötü durumdaki elbiseler ile ders anlatır. Bundan dolayı zatürreye yakalanarak vefat eder. Cork’da St. Michael’s Church of Ireland kilisesinin bahçesine gömüldü.

George Boole’un ölümü eşi olan Mary Boole’u oldukça sıkıntılı bir duruma düşür. Bunun üzerine İngiltere’ye gitme dönme kararı alan Mary, Lord Palmerson’dan aylık £100 emeklilik maaşı alır. 1916 yılında vefat edene kadar tıp, matematik, psikoloji alanında yazılar yazmaya ve araştırmalar yapmaya devam eder.

Boole Cebri Nedir?

Cebrin bir alt kolu olan Boole Cebri’nde değişkenlerin değerleri doğru ve yanlış olabilir.  Doğru ve yanlışlar 1 ve 0 olarak ifade edilirken genel matematikte değişken değerleri sayı, işlemler ise toplama ve çarpma olurken Boole matematiğinde ^ işareti için “ve” ∨ işareti ile ifade edilen “veya”, – ile ifade edilen “değil” işlemleri vardır.

Tam olarak kesinliği bilinmemek ile birlikte 1913 yılında Sheffer tarafından önerildiği iddia edilen bu cebir ismini George Boole’dan alır.

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Kabul et