Futbolcu Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?
Yazı İçerisindeki Konular (Konuya Geçmek İçin Okumak İstediğiniz Başlığa Tıklayınız.)
Futbolcu Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?
Son yıllarda profesyonel futbolcu olmak için ne yapılmalıdır sorusu gündemi sık sık meşgul ediyor. Maddi açıdan yüksek gelirlerin elde edilmesi sayesinde gençlerin büyük çoğunluğu futbolculara ve profesyonel futbolcu olmak için büyük uğraş ve arayış içine giriyorlar. Bu nedenle futbol sadece bir spor dalı olarak ve meslek olarak kabul edilmenin yanı sıra tam endüstri haline gelmiş durumda. 1990 yılının başlarından itibaren futbolculara ve futbolculara verilen bonservis paralarından dolayı günümüze kadar gerek kulüp gerekse futbolculara dudak uçuklatacak seviyede ücret ödenmeye başlandı. Sadece futbolcu olduğu için değil aynı zaman da reklam gelirleri, şans oyunları ve sponsorluk gibi farklı branşlarla elde edilen gelirler katlanarak devam ediyor. Bu yüzden futbolcu olmak için adaylar adeta birbirleriyle yarışmaya devam ediyor.
Günümüzde futbolcu olduğunuzda otomatik bir şekilde popüler bir rol alıyorsunuz. Buna göre popüler olmak, para kazanmak için gençler arasında en fazla sorulardan soruların başında futbolcu olmak için ne yapılmalı sorusu geliyor. Bu yazımızda profesyonel bir futbolcu olmak için ne yapılmalı onları ele alacağız.
Futbolcu olmak için nereye başvuru yapabilirim?
Futbolcu olmak isteyen bireylerin ilk olarak istenen şey ise futbolcu olacak kadar yetenekli ve genç olmak gerekir. Bu nedenle yeterli seviyede bir yeteneğiniz var ve düzenli bir şekilde antrenman yaparak kendinizi geliştirmeye müsaitseniz futbolcu olabilirsiniz. Ancak en önemli noktalardan bir tanesi ise bireysel yeteneklerin yanı sıra ekip olarak hareket etmeniz de çok önemli bir etkendir.
Futbolcu olmak için yapılması gerekenler;
- Futbolcu olmak için ilk olarak genç yaşta kendinizi göstermeniz ve profesyonel bir futbolcu olmak için yeteneğinizin olması gerekir. Futbolcu olmak için yaş sınırı bulunmuyor olsa da elbette kulüpler genç futbolcu dururken yaşlı oyuncuları tercih etmez. Bu nedenle küçük yaşlarınızda kendinizi geliştirmeniz ve bol bol antrenman yapmanız gerekmektedir.
- Futbolcu olacak kadar yeteneğiniz ve merakınız var ise ilk olarak mahalle ya da bölgenizdeki takımlara amatör olarak başlamanız gerekiyor.
- Eğer amatör bir takımda oynamaya başladıysanız futbolcu olmak için en önemli adımlardan bir tanesini atmışsınızdır demektir. Bunun nedeni ise hiç kimse yeteneği olmayan bir futbolcuyu kadrosunda istemez.
- Amatör takımların yanı sıra ücretli olarak futbolcu seçmelerine katılarak kendinizi ispatlayarak daha hızlı bir şekilde futbolcu olmaya aday olabilirsiniz. Ancak amatör bir takımla başlamak sizin daha iyi gelişmenizi sağlayacağını unutmayın.
- Okul ya da mahalli takımlar ile çalışabilir ve kendinizi geliştirerek gösterebilirsiniz
Futbolcu Olmak İçin Hangi Okullara Gitmek Gerekiyor?
Genellikle futbolcuların büyük çoğunluğu amatör küme takımlarında oynayan futbolculardan seçilmektedir. Yani futbolcu olabilmek için ücretli takım seçmelerinin dışında amatör takımlarda oynayarak kendinizi gösterebilir ve büyük takımlara transfer olabilirsiniz. Ayrıca ülkemizde birden fazla ücretli takım bulunur ve dilerseniz bu takımlara ücret ödeyerek girebilir ve futbolcu olabilmek için eğitim alabilirsiniz.
Ücretli okullarda hangi eğitimler veriliyor?
- Ülkemizde 4 büyük takımların okulları mevcut ve her yaz denemin de eğitim verilmektedir.
- 4 büyük takımların dışında şehrin takımlarının da futbol okulları bulunur. Ancak diğer büyük takımlarda olduğu gibi şehir takımlarında da eğitimler genellikle yaz aylarında verilmektedir.
- Ücretli futbol okullarına gitmeniz kesin futbolcu olacağınız anlamına gelmese de profesyonel anlamda futbolcunun bilmesi gereken bütün eğitimleri bu okullarda alabilirsiniz
- Büyük takımların ücretli okullarında eğitim görmenin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu avantajlar kendinizi geliştirmek için profesyonel hocalarla çalışırken, dezavantajları ise kendi yaş grubu ve üst yaş gruplarında eğitim alan öğrencilerin üstün yeteneklere sahip olmaları dolayısıyla yeteneğinizin eksik ya da yetersiz olduğunu düşünmenize neden olabilir.
İyi Futbolcu olmanın sırları nelerdir?
Futbol sadece attığınız çalımlar ya da fiziki gücünüzle görülmez. Futbol, iyi bir zekâya ve ahlaka sahip olmaktır. Ancak iyi bir futbolcu olmanın püf noktaları ise şu şekildedir:
- Devamlı ve sürekli çalışın
- Antrenmanlarınızı düzenli ve eksiksiz bir şekilde yerine getirin
- Düzenli ve sağlıklı besinler tüketin
- Alkol, sigara gibi zararlı olan ürünlerden kesinlikle uzak durun
- Futbol ve futbolcu hakkında detaylı bilgilere sahip olun ve daima bilgi edinmek için çok çalışın
- Saha dışında yeteneğinizi ve kendinizi geliştirebileceğiniz hobiler edinin
- Hedefinizi her zaman çok yüksek tutun ve hedefinize ulaşmak için çok çalışın
- Her zaman hayal kurun ve bu hayallerinizden asla vazgeçmeyin
Yetenekleri Geliştirmek İçin Neler Yapılmalı?
- Oynadığınız pozisyon için kendinize bir başrol seçerek videolarını ve maçlarını izleyin. Yaptığı iyi hareketleri ve yanlış yaptığı hareketleri izleyerek ders çıkarın
- Özellikle top sürme tekniğinizi geliştirmek için çok çalışın
- Pas antrenmanlarını sık sık ve düzenli bir şekilde yapın
- Bireysel oyun oynamak yerine takım arkadaşlarınızla oynayarak kendinizi geliştirin
- Kondisyon antrenmanlarını eksiksiz ve süregelen bir şekilde yaparak kondisyonunuzu en üst seviyeye çıkarın
- Maç sırasında risk almayın ve takım ruhu şeklinde hareket edin
- Maç sonrasında kendinizi inceleyerek yapılması ve yapılmaması gereken hatalarınızı detaylı bir şekilde inceleyin
Futbolcu Nasıl Beslenmeli?
Futbolcular nasıl beslenmeli en önemli sorular arasındadır. Eğer düzensiz ve yanlış şekilde beslenmeniz durumunda performansınızda düşüşler yaşanacağından emi olabilirsiniz. Eğer iyi bir beslenme programı hazırlar ve ona göre hareket ederseniz daha sağlıklı olur ve daha iyi seviyelerde oynayabilirsiniz. Normalde bir insanın günlük olarak 2.500 kaloriye ihtiyaç duysa da, futbolcular yoğun ve yüksek tempoda çalıştıkları için günlük ortalama 4-5 bin kalori ihtiyacı bulunur.
Bu nedenle dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir:
- Asit ve asit içeren ürünler tüketilmemeli
- Fast Food tarzında yiyecekler kesinlikle tüketilmemeli
- Beslenme düzenli ve dengeli bir şekilde yapılmalı
- Günlük 3 öğün dışında yemek yenmemeli ve ara öğünlerde ise vücuda meyve takviyesi yapılalı
- İdman sonrasında potasyum ihtiyacınız için muz tüketin
- Gün içerisinde oldukça fazla su tüketin
- Protein bakımından zengin olan süt, yumurta ve balık ağırlıklı besinler tüketmeyi ihmal etmeyin
- Alkol ya da sigara ve tütün ürünlerini asla ve asla tüketmeyin.
- Düzenli şekilde uyku uyuyun
- Tatil yapın ve vücudunuzu her zaman dinlendirin
- Gereksiz yerlerde futbol oynamayın ve olası sakatlanma durumlarınıza karşı antrenman ve maç dışında hiçbir şekilde futbol oynamayın
- Düzenli olarak yürüyüş, koşu ve spor yaparak kondisyonunuzu her zaman yüksek tutun
- Meyve tüketmeyi ihmal etmeyin
Ayrıca Ter Kokusu Nasıl Önlenir? yazımızı da okuyabilirsiniz.