Take a fresh look at your lifestyle.

DNA Testi Nedir? Hakkında Bilgi

0

Yazı İçerisindeki Konular (Konuya Geçmek İçin Okumak İstediğiniz Başlığa Tıklayınız.)

DNA Testi Nedir? Hakkında Bilgi

İnsanların hatta insanlıkla sınırlı kalmayıp bütün canlıların sahip olduğunu DNA, her bir canlının kendi kimliğini oluşturan ve kişiliği, geçmişi, ebeveynleri aynı zamanda yaşadığı habitat hakkında bilgi veren bir biyolojik sistemdir. Parmak izi gibi her insanda farklılık gösteren bu sistem, günümüzde bir çok biyolojik sorunu aydınlatmak için kullanılmakla beraber günümüzde hâlâ cevaplarını bulamadığımız sorularıda içerisinde barındırmaktadır. Kalıtsal özellikler içeren DNA’yı öğrenebilmemiz için yapılan testler, fiziksel hiç bir zarar görmeden meydana gelmektedir. DNA testi, yapılan farklı eşleşmeler sonucunda her bir bireyde farklı olacağından herkeste farklı olarak sonuçlanmaktadır. Kullanıldığı alanlara bakılacak olursa ilk başta karşımıza polisiye vakalar çıkmaktadır. Yaşanmış bir çok vaka bu test aracılığıyla aydınlatılmış ve günümüzde aktif rol oynamaktadır. DNA testi sonucu sadece polisiye alanında değil, biyolojik babalık testi yapılmaktadır. Bu sayede kişilerin kendi öz babalarını bulmakla beraber, öz evlatlarını da bulmalarında etkin rol oynamaktadır.

DNA Testi Nasıl Yapılır?

Genellikle günümüzde DNA testi denilince akla ilk gelen şey, babalık testi oluyor. DNA testleri sadece bunları sonuçlamakla kalmayıp, bir suçlunun gün yüzüne çıkarılması ya da bir insanın genlerinin hangi coğrafi bölgeden geldiğini dahi gün yüzüne çıkarabilmektedir. Yapılan saldırılar sonucunda, masum kişinin vücudunda kalmış ufacık bir deri parçası, yere düşmüş olan bir saç tanesi hatta yere tükürmesinden dahi suçlu kişi veya kişiler çok rahat olarak bulunabilmektedir. Bunun yanı sıra Ankara Üniversitesinde DNA testi yapılarak, biyolojik babalık testi de yapılmaktadır.

Babalık Testi Nasıl Yapılır?

DNA testi 1985 yıllarında keşfedilmiş ve bir çok konuda, alanda insanları aydınlatmayı başarmıştır. Bunların en temeli olan babalık testidir. Babalık testinde babadan ve çocuktan örnekler alınarak gerçekleşmektedir. Bu test kan, saç örneği, ağız mukozası ve deri örnekleriyle yapılmaktadır. Kan testinde yanılma payı olmaması için 15 ayrı genetik bölgeden kan alınır ve babayla çocuğun değerleri karşılaştırılır. Yapılan kan testi sonucunda değerler %99,9 eşleşiyorsa endişelenmenize gerek yok. Çocuğun sizin kanınızdan olduğuna şüpheniz kalkmasına olanak sağlayacaktır. Daha kesin ve kolay sonuç verecek olan saç teli ve ağız mukozası alma tekniği, kan testine göre biraz daha zahmetsiz olması daha çok tercih edilmesine yol açmaktadır. Ağız mukozası alma tekniği genellikle mahkemelerde delil olarak kullanılmaktadır. Bebeğinizin emziğinden ya da kullanmış olduğu diş fırçası delil olarak sunulur ve teste gönderilir.

Dünyada %1 oranında da görülmüş olsa da bir çocuğun iki tane biyolojik babası olması olanaklar dahilindedir. Yani bir yumurtayı iki farklı kişiye ait sperm hücresi dölleyerek iki kalıtsal özelliğe sahip yumurta meydana gelmesinden oluşmaktadır. Tıpta pek yeri olmayan bu olay Türkiye’de en son 2010 yılında karşılaşılmıştır ve dünyaya bakılacak olunursa 2015 yılında ABD’de görülmüştür.

DNA Testi ile Suçlular Nasıl Yakalanır?

DNA testi, sadece babalık testinden ibaret değildir. Polisiye olaylarda vazgeçilmez bir sistemdir. İşlenen bir cinayette suçlunun üzerinde ve ya olay yerinin yakınlarında bırakılan DNA örnekleri tüm olayın sırrını çözebilmektedir. Bu işlem sonucunda suçluların kaçacak hiç bir yolu olmaması kesin sonuçlar doğurmaktadır. Ancak sadece suçlular aklımıza gelmemelidir. Yaşanan bir kazada ölen bir kişinin yüzünün tanınamayacak halde olması durumunda, devreye giren bu test kişinin kimliğinin belirlenmesinde en etkin faktör olarak değerlendirilir. Günümüz de en çok yakındığımız tecavüz olaylarında kesin çözüm ise de DNA testleridir. Yapılan testler kesinlikle doğru sonuçlar verdiğinden ötürü kimsenin aklında soru işaretleri kalmayacaktır.

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Kabul et