Biçem Nedir? Örnek Cümleler
Yazı İçerisindeki Konular (Konuya Geçmek İçin Okumak İstediğiniz Başlığa Tıklayınız.)
Diğer adı ile ‘’ÜSLUP’’ Biçem Nedir, Edebiyatımızda yazarların dil kullanma özelliğini ifade eden kelimedir. Günlük hayatta herhangi bir insanın sözlü veya yazılı başka bir iş ile uğraşan kişinin kullandığı biçimleri de anlatıyor.
Fakat edebiyattaki yeri sanatçının ‘’anlatış, anlayış, görüş ve duyuş’’ bir türün bir asrın kendisine ait anlatış şekli tarz, stil, biçem olarak belirtilir. Edebiyatta yazarın dili olan biçem günümüz koşullarında bir siyasetçinin konuşması, bir şarkıcının hitabı gibi tarz, stil şeklinde yorumlanmaktadır. üslup nedir, üslup ne demek, biçem cümleleri, üslup cümleleri, biçem örnek cümleler, üslup örnek cümleler biçem ne demek
Yazarın kurduğu cümleler araştırıp yazdığı tüm kelimeler üslup çerçevesi içinde olmaktadır. Üslup düz yazıda, şiirde, okuyucuyu çekecek terimdir. ‘’Yazarın kelimeler ile dansı, insanı mest ediyor’’ cümlesi olumlu bir üslup özelliği taşımaktadır. Akıcı yazabilmek, yabancı terim ve anlatımlardan uzak kaçmak, doğru sözcük seçimleri yapmak okuyucu, dinleyicinin zihninde canlandırabileceği dil kullanmak, kendi stilini yaratmak olumlu üslup (Biçem) özelliklerinden birkaç alternatif.
Biçem Nerelerde Kullanılır?
Olumsuz üslup özellikleri ise, kısa cümleler ile roman yazmak, yabancı kelime yoğunluğu, uzun cümleler kullanmak, sahte ifadeler ile olayları süslemek, bilimsellikten, sanattan uzak dil kullanmak, sahtecilik ve basit yazarlığa girer. Biçem Nedir, Kişilerin sözcük seçişleri, anlatım özellikleri, cümle yapısı, biçemi belirler.
Ayrıca dış görünüş, uygun şekil gibi anlamları da vardır. Bir sanat yapıtının nasıl oluşturulduğu ile ilgili bilgi içeren yargılardır. Sanatçının anlatım biçimi, sözcük seçimi, cümle yapısı, söyleyiş özellikleri, dili kullanış şekli üslubu belirleyen önemli özelliklerdir.
“Sanatçı, konuyu nasıl anlatıyor?” sorusunun cevabıdır. Yazar, bu romanında yalın ve sürükleyici bir anlatımla okurlarının karşısına çıkıyor. Bu cümlede “yalın ve sürükleyici bir anlatım” sözüyle, yapıtın biçemiyle ilgili bilgi verilmektedir.
Biçem, biçim’in bir alt kümesi değil, tam aksine biçim ile içerik kavramlarının birbirinden ayrılmaz bir şekilde, o biçemin yaratıcısına has bir oranda kaynaşmasıyla oluşmuş organik bir bileşimdir. Daha anlaşılabilir olması için biçem = biçim + içerik gibi basit bir şekle de dökülebilir, ancak akademik amaçlar haricinde unsurların bu kadar kolayca ayrıştırılmasına biçem bilimde hoş gözle bakılmaz, çünkü organik nitelemesine aykırı düşen bir uygulama olur.
Biçem Örnekleri
Bilhassa leech ve short gibi neredeyse “mekanik” bir çözümleme anlayışına sahip olan dil bilimciler, sözdeki biçemin matematiksel ve istatistiksel yöntemlerle öğelerine ayırtılabileceğini savunmuş, yazar ve şairlerin biçemlerinin formüle edilebileceğini iddia etmiş; bunu da İngiliz Edebiyatı’nın birtakım “has” örnekleri üzerinde uygulamaya dökmüşlerdir.
Biçem Nedir, Dilimizde de Sait Faik’in, vüsat o bener’in eserleri biçemsel çözümlemeye tabi tutulmuş metinlerdendir. Tüm bunlar dikkate alındığında, biçeme biçim demek ya da ikisini karıştırmanın ayıplanmayacağını savunmak, üstelik bir de buna dair kişisel teminat vermek sadece biçemin anlamını hakkıyla kavrayamamış olmakla açıklanabilecetir.
- Yazar romanın son bölümünde tavsiyelere oldukça fazla yer vermiş.
- Yazar ilk romanında oldukça sadece ve akıcı bir dil kullanmış.
- Romanın akıcı bir dilde ele alınması, herkes tarafından okunmasını oldukça kolaylaştırmış.
- Romanda zengin bir dil kullanılması, okurların daha fazla düşünmesine ön ayak oluyor.
- Romanda betimlemelere az yer verilmesi, konunun hafızada canlanmamasına sebep oluyor.
- Yazarın romanda bütün karakterleri en ince ayrıntıya kadar vermesi, olayların gözümüzde canlandırılmasını kolaylaştırıyor.
- Yazar hazırlamış olduğu romanda şatafatlı kelimelere sıklıkla yer vermiş.
- Ressamın kullanmış olduğu karanlık renkler, oldukça pesimist karakterde olduğunu göstermektedir.
- Romanı okurken ortaya çıkan şüphecilik, yazarın kullandığı korkulu dilden kaynaklanmaktadır.
- Romanında süslü bir dil kullanmaktan çekinmemiş.
- Günümüzde anlaşılması zor olana yazarın romanları, aslında dönemine göre sadece ve akıcı bir dilde ele alınmıştır.
- Yazarın anlatımı içten ve doğal olduğundan dolayı, yapıtları oldukça fazla okunmaktadır.
- Yazar ele aldığı son romanında, karakterlerin tamamını olayın geçtiği bölgedeki dile uygun şekilde konuşturmuştur.
- Şairin şiirlerindeki sözcüklere yeni anlamlar yüklemesi, dili oldukça zenginleştirmiştir.
- Okumaktan hoşlanmayanlara göre onun yapıtları, donuk ve karmaşık bir anlatıma sahiptir.
- Yazar düşünce ve fikirlerini, sadece ve kısa cümleler ile okura aktarmakta başarılı olmuştur.
- Kitaplarının hemen hemen hepsinin sonuna kadar okunmasının sebebi, kullanmış olduğu akıcı ve sadece cümlelerden kaynaklanmaktadır.